| Tytuł: | chemikalia, farby do włosów kiedy można stosować |
| Autor: | Magda 25.5.2010, 07:42 |
| Właśnie rozpoczęłam 20tydzień ciąży, czy jest to czas, kiedy mogę już farbować włosy? Najgroźniejsze jest farbowanie włosów w pierwszym trymestrze ciąży. W drugim, zarodek kończy czas organogenezy, czyli tworzenia swoich najważniejszych narządów. Ryzyko powstania wad wrodzonych na skutek działania jakichś szkodliwych chemikaliów jest wówczas znacznie xxxływ farbowania włosów na organizm poczętego dziecka nie został nigdzie dokładnnie zbadany ani opisany. Ma ktoś może jakieś widomości na ten temat | |
| Autor: | Jolka 27.9.2010, 09:07 |
| Ja uwazam ze w czasie ciazy powinno dac sobie spokoj z farbowaniem wlosow i uzywaniu substancji ktore moga zaszkodzic dziecku. samo wdychanie zapachu farb na amoniaku jest szkodliwe dla nas samych a co dopiero w okresie ciazy. Nie znam fachowych informacji na ten temat, ale mysle ze jezelki mozna sie powstrzymac od farbowania wlosow to nalezy to zrobic | |
| Autor: | gośka 6.5.2011, 20:20 |
| ja jestem fryzjerką i zarazem w 16 tygodniu ciąży jeśli masz jeden kolor na głowie | |

Ciąża 22 tydzień
W 22 tygodniu, wciąż rozwijające się narządy dziecka zaczynają specjalizować się do określonych funkcji. Zaczyna formować się także jego układ rozrodczy. Jeśli to chłopiec, jego jądra zaczynają z brzucha schodzić ku dołowi, jeśli dziewczynka, formują się u niej jajniki, macica i pochwa. Maluch może rozpocząć kopanie i z pewnością da się to dosyć dobrze odczuć.
Rozwój płodu
W czasie dziewięciomiesięcznego rozwoju płodu w macicy, twoje dziecko przechodzi przez wiele zmian, rośnie i rozwija się, by w końcu wyjść na świat jako nowy człowiek. Ciąża dzieli się na trzy okresy, zwane trymestrami, podczas których dziecko dokonuje milowych kroków w swoim rozwoju.