Ciąża 16 tydzień

ciaza-16-tydzien_wiem_o_zdrowiu

Forum -> chemikalia, farby do włosów kiedy można stosować

Tytuł:chemikalia, farby do włosów kiedy można stosować
Autor:Magda
25.5.2010, 07:42
Właśnie rozpoczęłam 20tydzień ciąży, czy jest to czas, kiedy mogę już farbować włosy? Najgroźniejsze jest farbowanie włosów w pierwszym trymestrze ciąży. W drugim, zarodek kończy czas organogenezy, czyli tworzenia swoich najważniejszych narządów. Ryzyko powstania wad wrodzonych na skutek działania jakichś szkodliwych chemikaliów jest wówczas znacznie xxxływ farbowania włosów na organizm poczętego dziecka nie został nigdzie dokładnnie zbadany ani opisany. Ma ktoś może jakieś widomości na ten temat

Autor:Jolka
27.9.2010, 09:07
Ja uwazam ze w czasie ciazy powinno dac sobie spokoj z farbowaniem wlosow i uzywaniu substancji ktore moga zaszkodzic dziecku. samo wdychanie zapachu farb na amoniaku jest szkodliwe dla nas samych a co dopiero w okresie ciazy. Nie znam fachowych informacji na ten temat, ale mysle ze jezelki mozna sie powstrzymac od farbowania wlosow to nalezy to zrobic

Autor:gośka
6.5.2011, 20:20
ja jestem fryzjerką i zarazem w 16 tygodniu ciąży jeśli masz jeden kolor na głowie i nie roziaśniasz to jest to mniej szkodliwe a można się farbować po 3 miesiącu, są kobiety które w 8 farbują i rodzą pjękne ,zdrowe dzieci i wszystko jest ok

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

ciaza-16-tydzien_ciekawostki

Ciekawostki

Ciąża 22 tydzień
W 22 tygodniu, wciąż rozwijające się narządy dziecka zaczynają specjalizować się do określonych funkcji. Zaczyna formować się także jego układ rozrodczy. Jeśli to chłopiec, jego jądra zaczynają z brzucha schodzić ku dołowi, jeśli dziewczynka, formują się u niej jajniki, macica i pochwa. Maluch może rozpocząć kopanie i z pewnością da się to dosyć dobrze odczuć.

Czy wiesz, że...

Ciąża bliźniacza
Sama wiadomość o byciu w ciąży jest dla wielu kobiet dużym zaskoczeniem. Wzrasta ono „podwójnie”, kiedy okazuje się, iż jest to ciąża bliźniacza. Ostatnimi czasy zwiększyła się liczba kobiet zachodzących w ciąże mnogie. Składa się na to kilka czynników. Wśród nich wyróżnia się predyspozycje dziedziczne, wiek matki powyżej 35 lat oraz stosowanie leków hormonalnych. Również zapłodnienie in-vitro często skutkuje zajściem w ciążę bliźniaczą.

Polecamy

Rozwój płodu
W czasie dziewięciomiesięcznego rozwoju płodu w macicy, twoje dziecko przechodzi przez wiele zmian, rośnie i rozwija się, by w końcu wyjść na świat jako nowy człowiek. Ciąża dzieli się na trzy okresy, zwane trymestrami, podczas których dziecko dokonuje milowych kroków w swoim rozwoju.

W czasach międzywojennych ubieg ego wieku rozpoczęto badania nad szczególną substancją czynną o nazwie metamizol, która jest znana i stosowana aż do obecnych czasów. Dzięki swojej szybkości dzia ania oraz wyjątkowej skuteczności w uśmierzaniu bólu i gorączki zyska uznanie większości Polaków i ludzi na ca ym świecie. Dość powiedzieć, że jego sprzedaż rocznie sięga, aż 75 milionów tabletek. Metamizol po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1922 roku pod nazwą Novalgin. Dzisiaj metamizol jest nadal używany i uznawany za jedną z najskuteczniejszych i najszybciej działających substancji przeciwbólowych, znany jest w Polsce pod nazwą Pyralgina.