| Tytuł: | ruchy dziecka w 16tyg.ciąży |
| Autor: | Malwa25 25.5.2010, 12:30 |
| Cześć jestem w 17tyg ciąży z drugim dzieckiem. Przy pierwszym ruchy dziecka poczułam dopiero w 22 tygodniu i nie wiem teraz czy jest to normalne, że pięć tygodni wcześniej coś takiego ma miejsce. Martwię się, że być może płód rozwija się za szybko?? | |
| Tytuł: | ruchy dziecka w 16tyg.ciąży |
| Autor: | tysia 24.6.2010, 09:33 |
| moze po prostu Twoj dzieciaczek staje sie bardzo aktywny. ja mialam podobnie i lekarz powiedzial, ze rozwoj dziecka jest baaardzo prawidlowy. | |
Ciąża 22 tydzień
W 22 tygodniu, wciąż rozwijające się narządy dziecka zaczynają specjalizować się do określonych funkcji. Zaczyna formować się także jego układ rozrodczy. Jeśli to chłopiec, jego jądra zaczynają z brzucha schodzić ku dołowi, jeśli dziewczynka, formują się u niej jajniki, macica i pochwa. Maluch może rozpocząć kopanie i z pewnością da się to dosyć dobrze odczuć.
Rozwój płodu
W czasie dziewięciomiesięcznego rozwoju płodu w macicy, twoje dziecko przechodzi przez wiele zmian, rośnie i rozwija się, by w końcu wyjść na świat jako nowy człowiek. Ciąża dzieli się na trzy okresy, zwane trymestrami, podczas których dziecko dokonuje milowych kroków w swoim rozwoju.